Arany- és ezüst ékszerek szakszerű házi ápolása

Az ékszerészek szívesen segítenek a tőlük vásárolt áruk ragyogásának megőrzésében, de többnyire persze nem ingyen teszik ezt. Ám amíg a kövek foglalatba való visszahelyezése szakképzettséget igénylő feladat, a rendszeres tisztítás otthon is végezhet .Az aranynak és az ezüstnek nem tesz jót, ha gyakran éri klóros víz. A közhiedelemmel ellentétben ne fogkrémmel tisztítsuk kedvenc darabunkat! Vigyázzunk, mert sok fogkrém tartalmaz súroló hatású anyagokat, amelyek felkarcolják a fém felületét és tompítják a fényét.

Ne mossuk vízben köves ékszereinket! A drágaköves ékszereket csupán néhány másodpercre szabad vízbe tenni, a nedvesség ugyanis oldhatja a köveket rögzítő ragasztót.

Vigyázzunk ezüst dolgainkra! A savas élelmiszerek, mint a mustár vagy a ketchup, valamint a ként tartalmazók, így a tojás, illetve a majonéz megfeketíthetik az ezüstöt. Ha ilyesmit fogyasztottak ezüst vagy ezüstözött evőeszközökkel, étkezés után mielőbb tisztítsák meg őket.

Mossuk néha meg az arany ékszert! A bőrből származó zsírok, a szappan és az egyéb tisztítószerek idővel fakó bevonatot képezhetnek az arany ékszereken. Ennek eltávolításához áztassuk azokat egy tál langyos vízbe, amelyhez egy kis kímélő mosószert kevertünk. Pár perc után dörzsöljük le az ékszereket fogkefével, öblítsük le vízzel és finom ruhával töröljük szárazra.

Fényesítsük az ezüstöt! Egy puha rongy is elegendő az ezüstfelületeken a levegő hatására képződő patina eltávolítására. Ha ez mégis kevésnek bizonyulna, tegyük az ezüstöt egy tálba és dobjunk mellé egy darab összegyűrt alufóliát.  A  szennyeződés 30 perc alatt átvándorol az ezüstről az alumíniumra.

Vigyázzanak kedvenc ékszereikre, hogy sokáig örömüket leljék bennük!

Navigáció